Crezi ca porti culorile potrivite?

In urma cu 20 ani, mai toate europencele ar fi raspuns afirmativ, fluturandu-ti in fata ochilor un portofel cu mostre ale culorilor care le avantajau – mai toate spuneam, pentru ca romancele nu se numarau printre ele. Analiza de culoare era pe atunci un serviciu complet necunoscut in Romania.
de Irina Markovits, consultant de stil

Acum insa, analiza de culoare individuala este unul dintre serviciile cele mai cerute de clientele mele, Image Matters fiind singura firma care ofera acest tip de serviciu in Romania. Sa incepem cu inceputurile...

Ideea din care s-a nascut analiza de culoare acum doua decenii era foarte simpla. In functie de combinatia dintre nuanta tenului, culoarea ochilor si cea a parului, toate ne incadram intr-una din cele patru zone ale spectrului de culori (culori calde/ culori reci; culori inchise/ culori deschise), pe o axa bidimensionala. Din aceasta cauza, unele culori si nuante ni se potrivesc mai bine decat altele.

Pentru a simplifica si mai mult lucrurile, consultantii de imagine au denumit aceste categorii in functie de cele 4 anotimpuri: primavara, vara, toamna si iarna.

In esenta, acest lucru insemna ca nu puteai purta decat culorile dintr-o paleta coloristica foarte stricta. Alese cu atentie, acestea aveau darul de a se armoniza cu coloritul tau natural, iti luminau fata si te faceau sa pari mai odihnita. Culorile cuprinse in celelalte palete faceau exact inversul: se crea o distonanta neplacuta, cearcanele pareau mai pronuntate, ai fi parut mai obosita. Totusi, pe vremea aceea analiza de culoare nu era o stiinta exacta. Cele care vizitau doi consultanti de imagine diferiti puteau obtine doua "diagnostice" de culoare conflictuale.

Inainte, daca erai definita drept "Vara", nici nu ai fi indraznit sa porti putin portocaliu. Si ce se intampla daca erai intr-o dispozitie romantica si te topeai dupa o rochie roz, dar rozul era interzis in paleta ta de culori? Din fericire, astazi specialistii in culoare sunt mult mai flexibili, tinand cont atat de nuantele care te avantajeaza, dar si de personalitatea si preferintele tale stilistice.

Astazi: largirea spectrului

Analiza de culoare este acum un proces mai perfectionat, iar consultantul iti poate recomanda o paleta coloristica individualizata. Noul sistemul introdus de Colour Me Beautiful (n.r. creatorii originali ai analizei de culoare in anii ’80) si folosit de Image Matters a renuntat la cele 4 palete sezonale rigide, pentru a face loc unui sistem coloristic flexibil. Inovatia noului sistem de analiza de culoare este abordarea tridimensionala, permitand astfel aparitia tipurilor coloristice dominante – Light/ Deep, Warm/ Cool, Soft/ Clear [n.r. luminos/ profund, cald/rece, estompat/intens]. Prin combinarea acestora se obtin 12 palete coloristice principale.

Situatia nu mai este atat de "dictatoriala" ca pe vremuri. Astazi poti purta aproape orice culoare vrei, cu conditia sa porti o culoare care iti vine bine in zona fetei. Poti face acest lucru adaugand niste cercei sau un colier in nuanta adecvata, pentru a nu crea un contrast prea puternic. Spre exemplu, vechiul sistem sustinea ca doar brunetele aratau bine in negru. Astazi, orice femeie– indiferent de tipul coloristic dominant– il poate purta, cu conditia sa combine negrul cu alte culori pentru a nu-si inaspri infatisarea.

Noul sistem al analizei de culoare ia in considerare si alti factori. De exemplu, croiala hainelor este la fel de importanta ca si culoarea. Personalitatea este un alt factor dominant: nu are rost sa imbraci o persoana romantica intr-un costum sever, masculin.

Amprenta personala

Consultantul de imagine va discuta cu tine si despre importanta branding-ului si a valorilor personale. Lumea ne percepe ca fiind un "produs" al experientelor, anturajului, postului ocupat iar hainele sunt, se pare, "ambalajul". In dorinta de a-ti gandi creativ imaginea, ai abandonat, oare, importanta culorilor care te avantajeaza cu adevarat?

Rolul si impactul culorilor

Purtarea culorilor potrivite este si va ramane o parte esentiala din "a arata bine". In urma unei analize cromatice amanuntite, primesti o selectie de 42 de culori care formeaza nucleul paletei tale coloristice.

Aceasta traverseaza toata gama spectrala - de la galben la albastru, rosu, portocaliu, verde si violet, incluzand si nuante de alb, negru, maro si gri. Pe langa aceste culori principale, afli cum poti descoperi si purta nuante apropiate de cele incluse in paleta - practic, paleta ta va cuprinde sute de nuante! Esential este sa te ghidezi dupa paleta principala - doar acelea sunt culorile care se armonizeaza cel mai bine cu tenul, ochii si parul tau.

Pe langa beneficiul armonizarii intregii infatisari, analiza de culoare mai are si alte avantaje. In momentul in care folosesti cu consecventa o anumita paleta coloristica, toate hainele din garderoba ta se vor asorta coloristic intre ele, simplificandu-ti alegerile stilistice.

De asemenea, din moment ce machiajul este ales tot in functie de tonalitatea cromatica dominanta, culorile fardurilor se vor potrivi intotdeauna cu cele ale tenului, buzelor, ochilor si, evident, cu cele ale hainelor. Nu in ultimul rand, avand la dispozitie un spectru coloristic atat de larg si flexibil, iti poti exprima personalitatea prin combinatii de culori inventate de tine.

Cine ar trebui sa incerce o analiza de culoare?

Altfel spus, cine simte nevoia unor astfel de recomandari? Toata lumea, literalmente: de la studente care vor sa stie ce ar trebui sa poarte la un interviu pentru primul loc de munca, la femei care s-au saturat sa poarte doar negru sau care vor sa includa culoare in tinutele de birou si nu stiu cum sau chiar femei care au un curcubeu de culori in dulap si nu se mai descurca la cumparaturi.

De multe ori, cand o femeie isi doreste o analiza de culoare, urmata de o sesiune de stil, acest lucru semnifica o noua directie in viata personala si arata dorinta de a-si transforma sau imbunatati infatisarea. Multe cliente discuta cu un consultant de imagine, dupa o rascruce din viata lor – o pierdere semnificativa in greutate, o promovare la locul de munca, un divort. Efectele adoptarii unei noi palete coloristice sunt vizibile imediat – femeile se simt pline de incredere si energie, culorile le insufletesc infatisarea, iar complimentele nu intarzie sa apara!