Bugetul de cumparaturi

Carei femei nu-i plac hainele noi? Te fac sa te simti mai bine, iti aduc complimente si, daca esti prost-dispusa, iti pot aduce zambetul pe fata. Pe de alta parte, iti pot distruge bugetul de cumparaturi daca faci vreuna din urmatoarele greseli in mod repetat, iar sentimentul de vina datorat unei cheltuieli inutile iti poate sterge zambetul de pe fata.

de Irina Markovits, consultant de stil Image Matters

1. Cumparaturi aleatorii

A-ti cumpara haine neplanificat este ca si cum ai pleca intr-o excursie fara harta. Azi o fusta cu un imprimeu haios, care ti-a facut cu ochiul, maine un top trendy cum tocmai ai vazut in Look-ul de luna asta… si uite asa, te trezesti cu un sfert de dulap plin cu haine care se demodeaza repede sau nu se pot asorta cu nimic altceva.

2. Haine care necesita ingrijire speciala

Ai gasit o bluza de matase, o rochie din satin sau un costum de in pe care, pur si simplu, nu le-ai putut lasa in magazin? Daca isi petrec mai mult timp in gramada de haine “de spalat de mana” sau “de calcat cu fierul aproape rece” decat imbracate de tine, atunci ai facut o investitie proasta.

3. O haina senzationala – care nu se asorteaza cu nimic altceva

Daca nu o poti anexa garderobei tale actuale fara sa cumperi inca alte 2 piese cu care sa o porti, las-o pe umeras in magazin. Fie va sta cuminte in dulap pana se va demoda, prafui sau vei uita de ea, fie va necesita cheltuieli suplimentare sub forma unor piese sau accesorii noi.

4. O haina pentru viata altcuiva

O frumusete de rochie de seara, copiata parca din ultima colectie Valentino! Si mai este si la reduceri, de la 22 de milioane la doar… 4???? Nemaipomenit. Sau nu? Poate nu. Daca viata ta se deruleaza mai curand dupa scenariul ziua la birou - seara la film cu prietenii – sambata la Mall, dupa cumparaturi – duminica la pranz la parinti, rochia respectiva este o greseala de 4 milioane. Las-o in magazin. O va cumpara cineva care are intr-adevar nevoie de ea.

5. O rochie care nu-ti place, dar are o eticheta care spune ceva, iar pretul este redus cu 50%

Cat de snoaba esti? Nu lasa ca o eticheta sa iti dicteze viata. Daca nu iti place acum acea rochie, nu-ti va placea nici mai tarziu si nu o vei purta. Economiseste-ti banii – si spatiul din dulap – pentru ceva care merita intr-adevar atentia si banii tai.

In concluzie: da, este extrem de usor sa te lasi dusa de val pe moment si sa iti cheltui tot bugetul de cumparaturi inutile, de impuls. Data viitoare cand constientizezi ca te afli pe un astfel de “val”, intreaba-te inainte de a te indrepta catre cabina de proba sau catre casiera: “Pot purta aceasta haina cu cel putin alte 3 lucruri pe care le am acum in dulap?” Daca raspunsul este sincer afirmativ, s-ar putea sa merite sa o cumperi. Daca nu, forteaza-te sa fii logica si intreaba-te daca ai nevoie de acel lucru – sau daca il cumperi dintr-o nevoie emotionala. Daca nu te vezi purtand acea haina maine, las-o in magazin